Over mij

 

Mijn naam is Johannes Borger en ik ben leefstijlcoach. Ik help mensen met een gezondere leefstijl. Daardoor gaan mensen zich fitter voelen en beter in hun vel zitten. Veel van onze klachten hangen samen met voeding, beweging en spanning. Dit zijn de basiselementen van onze leefstijl. Uit eigen ervaring weet ik hoe belangrijk leefstijl is. Ik heb ervaring met alle elementen van leefstijl door tegen mijn eigen grenzen aan te lopen.

 

Aandacht richten

Bijna 20 jaar geleden raakte ik overspannen door veel te lang op mijn tenen te blijven lopen en maar door te gaan. Toen ik uiteindelijk ziek thuis zat, realiseerde ik me dat ik veel in mijn hoofd zit en dat ik van daaruit de lat hoog leg. Ik ben toen begonnen met mediteren en maakte ook kennis met mindfulness om innerlijke stilte te zoeken.

Meditatie heeft mij geleerd hoe ik mijn aandacht, die vaak heel springerig alle kanten op gaat, kan richten op een vast punt, bijvoorbeeld de ademhaling. Ook leert meditatie om stil en recht te zitten gedurende enige tijd. Dat lijken misschien eenvoudige en vanzelfsprekende zaken, zeker voor iemand die ervaring heeft met gebed zoals ik, maar dat was het allerminst. Er was voor mij oefening nodig waardoor uiteindelijk het hoofd stiller werd en de rug rechter. Zo ontstond geleidelijk meer ruimte voor innerlijke rust, een kwaliteit van het hart.

 

Bewegen en voeding

In die drukke tijd, ben ik op advies van een vriendin gaan rennen om mijn fitheid en weerbaarheid te vergroten. En ja, door 10 kilometer wedstrijdjes voelde ik me fitter, soepeler en krachtiger. Maar tegelijkertijd bleef mijn gewicht aan de hoge kant. Als zoetekauw ging ik achteloos door met het eten van veel suikers en koolhydraten en kreeg ik, daardoor, in toenemende mate last van vage klachten als wekelijkse hoofdpijn en veel vermoeidheid. Door mijn eetpatroon drastisch om te gooien en koolhydraatarm te gaan eten voelde ik me al heel snel, na 1-2 weken toen het gevoel van suikerverslaving voorbij was, veel beter. Dat leidde ertoe dat ik bijna 10 kilo af ben gevallen in een half jaar tijd. Mijn ervaring is dat ik het makkelijk vol kon houden als ik het eenmaal in mijn gewoontes heb geintegreerd.

 

Het belang van ademhaling

Omgaan met stress en spanning bleef altijd lastig voor mij. Bij mijn cliënten merkte ik dat een diepere en rustiger ademhaling enorme impact had op hun leven, zij werden er rustiger en kalmer door en gingen er beter van slapen. Toen ben ik mij daar meer in gaan verdiepen hoe het kan dat adem, zo bleek ook bij mijzelf, zo krachtig helpt om spanning te reguleren. Adem wordt van oudsher gezien als drager van levensenergie, ofwel prana in Oosterse tradities, en niet voor niets dus! Een optimale adem doet een heleboel dingen voor je. Een rustige adem zorgt voor voldoende zuurstof en kooldioxide, dat klinkt misschien tegenstrijdig maar voldoende kooldioxide (door niet teveel te ademen) is van belang voor goede opname van zuurstof in het bloed. Daarnaast activeert een diepere (buik)ademhaling het parasympathische deel van ons autonome zenuwstelsel dat lager in ons lichaam ligt. Dit werkt als een 'rempedaal' voor ons systeem, zorgt voor meer ontspanning en helpt dus stress tegen te gaan. Stress wordt weer bevordert door een ander deel van ons autonome zenuwstelsel dat het 'gaspedaal' wordt genoemd. Dat deel ligt hoger in ons lichaam en wordt vooral geactiveerd als we hoog en kort ademen, wat ik zelf vaak vanzelf doe als ik er niet op let. Verder leidt een rustige ademhaling ook tot coherentie van adem met andere systemen als hart en hersenen. Coherentie brengt balans in al deze systemen en leidt tot positieve signalen voor verschillende hormoonsystemen die je een goed en veilig gevoel geven. Breathfullness dus, ontdekte ik, is van groot belang voor ontspannen leven en dus voor een evenwichtig en gezond leven!

 

Persoonlijk leiderschap

Ik heb door mijn ervaringen gaandeweg geleerd hoe belangrijk persoonlijk leiderschap is, om verantwoordelijkheid te nemen voor eigen welzijn. Door mijn ervaringen te delen met anderen, ontmoette ik herkenning en merkte ik dat veel mensen met dezelfde dingen worstelen. Ik merkte ook dat deze worsteling verschillende vormen aan kan nemen, van verslaving tot verlamming, van getob tot zorgeloosheid, van spanning tot vlucht. Ik kan anderen soms helpen met mijn ervaringen, maar de herkenning bemoedigd mij ook om verder te gaan op mijn eigen weg.

Mijn motto is 'minder eten, meer energie'. Een gezondere leefstijl geeft uiteindelijk meer energie! Deze energie levert meer helderheid, fitheid en blijheid op. Bovendien voelt het beter om zonder pillen de oorzaak van het probleem aan te pakken. Pillen, hoe belangrijk deze soms ook zijn, pakken vaak alleen de symptomen aan als slapeloosheid, futloosheid, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten, insuline resistentie of zwakke afweer. Deze problemen hangen meestal samen met onze leefstijl.

 

Positieve gezondheid

Behalve leefstijlcoach ben ik econoom en socioloog (Erasmus Universiteit Rotterdam). Ik ben geboeid door de vraag hoe onze leefstijl, dus wat we eten en wat we doen, ons welbevinden bepaalt. In mijn praktijk zie ik hoe eenvoudige interventies soms direct tot vergroting van ons welbevinden leiden. In de gezondheidszorg is daarom een andere taal nodig die gaat over gezondheid, over mogelijkheden en eigen regie. Eenzijdig praten over ziekte en medicatie, hoe belangrijk dat soms ook is, maakt van ons passieve zorg-ontvangers. De leefstijlgeneeskunde bezigt een andere  taal en onderzoekt de geheimen van de positieve gezondheid en het belang van leefstijl voor ons welbevinden.

 

JouwLeefstijl is aangesloten bij de Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland (BLCN), en handelt volgens de Algemene voorwaarden voor Leefstijlcoaches. Zie hier JouwLeefstijl op BLCN.nl